A Valentin napot ünnepelni a hétvégén is lehet, csöndes, romantikus nyugalomban, ráérősen. A szerelmet ünneplőknek és a finom falatokat kedvelőknek egyaránt kínálom e vágyfokozó fogásokat.
Chilis gyömbéres édesburgonya leves
- 2,5 dl zöldség alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- gyömbér
- 3 darab édesburgonya
- koriander
- chili
- só
Tegyünk egy fej, vékonyra szeletelt vöröshagymát a zöldség alaplébe. A két gerezd fokhagymát és az ennek megfelelő mennyiségű gyömbért szintén vágjuk apróra, tegyünk a fazékba, majd főzzük őket együtt puhára. Előzőleg az édesburgonyát rakjuk a sütőbe körülbelül 1 órára. Húzzuk le a héját, majd kanalazzuk bele az ízesített alaplébe és turmixoljuk össze.
Tipp: Tálaláskor a levest korianderzölddel és vastagra vágott chilikarikákkal ízesítsük.
Padlizsános fokhagymás ricotta torta
- 1 fej fokhagyma
- 1 közepes padlizsán
- 2-3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál cukor
- 1 dl balzsamecet
- 3 dkg parmezán
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 25 dkg ricotta
- 3 tojássárgája
- 1 dl habtejszín
- só, bors
Szedjük gerezdekre a fokhagymát és pucoljuk meg. Egy kisebb edényben forraljunk fel vizet, tegyük bele a gerezdeket és főzzük 3 percig. Szűrjük le, majd öblítsük le hideg vízzel. A padlizsán végeit vágjuk le, szeleteljük fel vastag szeletekre (a két szélsőt használjuk fel más módon). A középsőket vágjuk fel 2-3 cm-es kockákra. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és (szükség szerint két adagban) süssük meg rajta a padlizsánkockákat minden oldalról. Szedjük ki papír kéztörlőre, sózzuk és borsozzuk. A cukrot karamellizáljuk egy kisebb edényben, öntsük hozzá az ecetet és 2 dl vizet. Adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket és főzzük addig, míg a balzsamecetes öntet besűrűsödik, de még folyékony. Ekkor vegyük ki a gerezdeket, és tegyük az ecetes redukcióba a padlizsánkockákat. Főzzük 2 percig, majd hagyjuk kihűlni (közben többször keverjük át a padlizsánt az ecetes öntetben). A parmezánt reszeljük le. A tésztához gyúrjuk össze simává a lisztet, a vajat, a parmezánt és 1 teáskanál sót a tojással. Egy 24 cm-es tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, oldalát kenjük körbe kevés vajjal. A tésztát nyomjuk kézzel egyenletesen elosztva a tortaformába úgy, hogy peremünk is legyen és persze mindenhol fedje tészta a formát. A ricottát egy kisebb tálban keverjük el 1 tojássárgájával, fűszerezzük sóval és borssal. Egy másik tálban habarjuk fel mini, kézi habverővel a tejszínt a maradék 2 tojássárgájával, majd szintén sózzuk (kb. 1 tk.) és borsozzuk. A ricottás krémet simítsuk a tésztára, majd osszuk el rajta egyenletesen a balzsamecetes fokhagymagerezdeket és a padlizsánkockákat. Erre öntsük a tojásos tejszínt. A lepénytortát süssük 200 fokos sütőben kb. 35 percig (amíg a teteje szép színt nem kap). Hagyjuk röviden a formában hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Tipp: A padlizsánt helyettesíthetjük gombával is.
- 14 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 7 dkg cukor
- 1 fél citrom reszelt héja
- 1-2 teáskanál friss citromlé
- 8-10 apróra vágott friss bazsalikom
- csipet só