Jamie Oliver-t már nem kell bemutatni, ő az a kicsit beszédhibás, lelkes szakács, aki a húszas évei elején kezdett a kamerák előtt főzni, azóta pedig meghódította a világot műsoraival, termékeivel, könyveivel. A nemrég megjelent Jamie 30 percesek című szakácskönyvéből idézünk egy komplett menüt. Amellett, hogy rögtön négy receptet kaptok, Jamie még azt a segítséget is megadja, hogy hogyan készítsük el ezeket egyszerre, praktikusan és gyorsan.
BURGONYA
- 700 gramm vörös héjú burgonya, vagy újkrumpli
- néhány szál friss rozmaring
- pár friss babérlevél
- 6 gerezd fokhagyma
SPENÓT
- Egy csokor zöldhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- néhány szál friss kakukkfű
- 1 egész szerecsendió
- jókora diónyi vaj
- 400 gramm megmosott bébispenót
- 100 ml főzőtejszín
- 25 g parmezán
CSIRKE
- szárított oregánó
- édes fűszerpaprika
- egy diónyi vaj
- 4 x 180 g lebőrözött csirkemell
- 1 citrom
- 300 g fürtös koktélparadicsom, szárastól
- 4 szelet húsos baconszalonna
- néhány szál friss rozmaring
ÍZESÍTÉS
- olívaolaj
- extra szűz olívaolaj
- tengeri só és fekete bors
ITAL
- 400 g friss vagy fagyasztott eper
- néhány szál friss menta
- fél citrom
- jégkocka
- porcukor ízlés szerint
RAJT Készíts ki minden szükséges hozzávalót és eszközt. Töltsd fel, és kapcsold be a vízforralót. Tegyél fel közepes lángra egy-egy közepes nagyságú lábost, és egy nagy, lapos serpenyőt, gyenge lángra. Kapcsold maximális erősségűre a grillsütőt.
BURGONYA Mosd meg a burgonyát, majd hosszában vágd félbe (ha újburgonyát használsz, egészben is hagyhatod), és tedd a lábosba egy csipetnyi sóval együtt. Önts rá annyi forró vizet, amennyi ellepi, fedd le, és főzd kb. 12-14 percig, vagy amíg puha nem lesz.
SPENÓT Szeleteld vékonyra az újhagymát. Tedd a nagyméretű, lapos serpenyőbe egy kis olívaolajjal együtt. Nyomj hozzá 3 gerezd fokhagymát, és löttyints rá forró vizet. Csipkedd bele néhány szál kakukkfű leveleit, reszeld hozzá a szerecsendió egynegyedét, és add hozzá a diónyi vajat. Hagyd főni kb. 3 percig, közben néhányszor keverd meg.
CSIRKE Vedd erősebbre a lángot az üres serpenyő alatt. Tépj le egy nagy sütőpapírt. Szórj rá jókora csipetnyi szárított oregánót, sót, borsot és pirospaprikát, aztán permetezz rá olívaolajat, löttyints belőle a serpenyőbe is, és adj hozzá egy diónyi vajat. A csirkemelleket fektesd a sütőpapírra, és hempergesd meg a fűszerekben. Utána tedd a forró serpenyőbe, és pirítsd kb. 4-5 percig, vagy amíg mindkét oldaluk aranybarnára nem sül. Ezalatt dobd ki a sütőpapírt, és moss kezet.
SPENÓT Halmozd a spenótot a zöldhagyma mellé a serpenyőbe, és fonnyaszd meg. Lehet, hogy több fordulóban kell csinálnod, de gyorsan megy. Folyamatosan keverd, hogy oda ne kapjon.
CSIRKE Végy elő egy rendes sütőedényt, negyedeld fel a citromot, és dobd bele a fürtös paradicsommal együtt. Tedd hozzá a csirkemelleket és a serpenyőben alatta összegyűjtött szaftot is. Ételfogóval csinosan rendezz el mindent, aztán fektesd a csirkemellekre a baconszalonnát. Tedd vissza közepes lángra az üres serpenyőt, dobd bele a rozmaringot, és forgasd körbe az edényben, hogy felitassa a maradék nedveket. Utána tedd át ezt is a csirkéhez a sütőedénybe, majd told be a grillsütőbe legalább 14 percre.
BURGONYA Ellenőrizd, hogy a burgonya megpuhult-e, aztán szűrd le, és hagyd gőzölve száradni 1-2 percig. Önts a kiürült serpenyőbe pár löket olívaolajat, dobj bele néhány letépkedett rozmaringlevelet, valamint a babérleveleket is. A krumplit vékony rétegben terítsd a zöldfűszerekre, löttyints rá olívaolajat, és szórd meg sóval. Préselj rá 6 gerezd fokhagymát, aztán vedd erősebbre alatta a lángot. Egy kisebb edényre való, lapos fedőt nyomj rá jó erősen, hogy a krumpliszemek fölrepedjenek és széttörjenek. Hagyd úgy 3 percig, hogy kapjon egy kis színt, aztán kavard át, és nyomd le újra.
SPENÓT Kavard meg, hogy gyorsabban összeessen. Öntsd hozzá a tejszínt. Vedd gyengére a lángot alatta. Reszelj rá parmezánt, és alaposan keverd össze.
BURGONYA Tartsd szemmel, ismételten nyomkodd le, és forgasd át, hogy a burgonya mindenfelől megpiruljon.
ITAL Csumázd ki az epret és tedd turmixgépbe egy maréknyi jégkockával, néhány mentalevéllel és a fél citrom levével együtt. Önts hozzá annyi vizet, hogy ellepje, és dolgozd össze. Ezalatt egy nagy kancsót a feléig tölts meg jéggel. Kóstold meg a turmixgépben lévő keveréket, és ha kell, édesítsd. Aztán töltsd át egy kancsóba, és fakanállal keverd meg. Tedd az asztalra.
BURGONYA Ellenőrizd, és nyomkodd le újra.
TÁLALÁS Vedd ki a csirkés tepsit a grill alól. Ellenőrizd, hogy a hús átsült-e, aztán úgy, ahogy van, tedd az asztalra a spenótos edénnyel együtt. A burgonyát borítsd át egy tálra, majd helyezd azt is az asztalra, és lássatok hozzá!
A képek és a recept a Park Kiadó engedélyével lettek közzétéve.